Pączki, faworki i inne przysmaki króluja dziś na stołach
Tłusty czwatrek jest w kalendarzu chrześcijańskim ostatnim czwartkiem przed Popielcem rozpoczynającym post. Nazywany jest niekiedy dniem "zapusty". Tradycja głosi, że w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Symbolem tradycji stały sie pączki i faworki, dlatego dzień ten jest szczególnie lubiany przez amatorów słodkich przekąsek. Dawniej jedzono pączki nadziewane mięsem i słoniną. Dziś króluja wypieki z maromoladą, budyniem lub adwokatem.
Legenda głosi, że jeśli ktoś nie zje w tłusty czwartek choćby jednego pączka, nie będzie wiodło mu się przez najbliższy rok. Nie jesteśmy przesądni, ale nie warto ryzykować, tym bardziej, że pączusie kuszą nas słodkim nadzieniem i przepysznym lukrem, tak więc dziś zapominamy o dietach i pałaszujemy smakołyki!
Smacznego!